top of page
nerja_04_Capistrano.jpg

Älskade Nerja

Soliga Nerja -

den lilla orten med den stora charmen!
Nerja är en mysig liten spansk kuststad ungefär en timme från Malagas flygplats. Här råder ett så kallat mikroklimat, med svensk sommar året runt. På vintern är Nerja mest solsäker och varmast på hela solkusten, och maj-oktober bjuder på fantastisk medelhavsvärme!

Hit reser man enklast med någon av alla direktflyg till Malaga. Från Malaga kan man åka taxi (ca 70 euro), ta buss eller hyra en bil för att ta sig till Nerja. Vår härliga kuststad har en ständiga skaran av turister som vill upptäcka den här pärlan, och i Nerja bor och lever ca 20 000 spanjorer sina liv, vilket gör att staden är levande och lika trevlig att besöka året runt!

 

Nerja skiljer sig från många av de andra orterna på den spanska solkusten genom att man nästan helt saknar hög bebyggelse. I stadskärnan är finns det bara två- och trevåningshus, många är flera hundra år gamla. Välkommen hit och bli förälskad i Nerja!

Fotoalbum från Nerja

Nerja är den absoluta pärlan utefter kusten i Spanien. Här kan ni få hjälp med allt ni behöver av den lokala resebyrån och bokningscentralen BokaNerja.
 
Förutom att den här delen av Costa del Sol är mikroklimatiskt gynnad och statistiskt har bland Europas absolut bästa klimat så finns det ett antal faktorer som placerar Nerja i topp. Det är en oerhört vacker natur med dramatiska berg vars utlöpare skär ända ner till vattnet. Detta gör att det inte är milslånga opersonliga stränder utan ett antal bukter med skyddade sandstränder på mellan 150-700m.

Kanske är det också därför som Nerja inte ser ut som alltför många exploaterade semesterorter med en lång rad höga hotell och nattklubbar längs stranden. I Nerja härskar vitslammade husväggar, palmer, blomstergrupper och smidesjärn. Nerja är alltså fortfarande en genuin liten och vacker andalusisk stad och befolkningen är inte reducerad till glassförsäljare utan lever ett riktigt liv, somliga traditionellt som fiskarna på stranden, de små svartklädda tanterna och fruktförsäljarna men lika mycket finns det moderna ungdomar och yrkesmänniskor. Genomgående så uppfattas befolkningen i Nerja som oerhört vänlig och välkomnande. Man har inte så bråttom utan har alltid tid för en pratstund. Utlänningar märker det först på att bilarna stannar så fort man närmar sig ett övergångsställe eller när någon måste lasta ur sin bil och fem andra bilar snällt väntar bakom utan att bli irriterade. Tutar en bil så är det istället oftast för att föraren hejar på en kompis. 

Nerja står alltså ut som den oförstörda och vackra lilla andalusiska stan vid havet. Detta i jämförelse med många gånger slitna eller överexploaterade städer längs Solkusten. Alla vill ha en del av det gynnade klimatet och den ruschen har på sina ställen blivit väl mycket av det goda. När resetidningen Vagabond gjorde ett reportage om städerna längs Solkusten så var det ENBART NERJA som fick 5 stjärnor. 

Det har naturligtvis byggts en del nytt även här men allt görs i traditionell stil med låga hus och staden är mycket fräsch och vacker. Det stora antalet renhållningsarbetare känns lätt igen på sina oranga dräkter och staden är ren och välstädad. Det finns alltså bara ett par enstaka all-inklusive-hotell, dominerar gör ett tillräckligt antal mindre hotell för att rymma en turism som kommer från hela världen. Detta innebär en internationell stämning med bra restauranger, uteserveringar och pubar, vilket samtidigt gör det väldigt enkelt att vara. 

Ett känt riktmärke och centrum av staden är den sk. Europabalkongen, en medeltida försvarsanläggning och utlöpare i havet som på 1800-talet byggdes om till flaneringsstråk. För den historiskt intresserade så har Nerja varit bosatt av såväl fenicier, kartager, romare som morer som har lämnat sina spår.


Det finns ett uttryck här att den som varit i Nerja kommer alltid tillbaka och det verkar stämma på alla. Grundarna Magnus och Eva brukar till och med på skämt varna förstagångsbesökare till Nerja att ett besök i Nerja allvarligt kan påverka din livsplanering - det har stämt in på många genom åren, gäster återkommer, köper hus, flyttar ner... Och det stämde framförallt för Tuva och Timo som nu är nya ägare till BokaNerja, och Nerjabor!

I Nerja finns också Europas största grottsystem, en magisk upplevelse med stora salar och bl.a. världen största kolonn. Totalt ca 700m men mer hittas fortfarande. Det är 20 grader i grottorna året om man går runt den del som visas på 30-40 minuter. Även om man tycker att man har sett stora grottor förut så blir de flesta klart imponerade.

Här kan du läsa om Nerja:

Reportage av Magnus Wahlberg för några år sedan, stämmer fortfarande!

Blogg på engelska av Alex Waltner "The Swedish Nomad" - 15 Best Things to do in Nerja (Spain)

Skärmavbild 2021-01-26 kl. 10.54.44.png
bottom of page