spanish flag svenska flaggan english flag danish flag free wifi internet
“Hemtrevligt med bästa servicen”
shadow

9E2 Myrsjöskolan

Utvärdering lägerskola till Nerja med 9e2 maj 2011

Sammanfattning

Lärare och elever är mycket nöjda. Vi hade 8 dagar där livet bestod av ett härligt flyt av upplevelser, samvaro, trivsel, nya erfarenheter och kunskaper. En värdig avslutning på och belöning för vårt idoga arbete för att samla pengar till klasskassan under 3 läsår. Jag kan varmt rekommendera Nerja, Hostal San Miguel, Nerja Adventures och Magnus och Eva för en innehållsrik och bra lägerskola för andra klasser.

Boende

Helt perfekt för en lägerskola. Bekväma rum där man kan sova gott. Ett helt litet hotell bara för oss blir mycket mer avslappnat och trivsamt. På hotellet finns massor av möjligheter som kan utnyttjas för att göra en lägerskola bättre. Vi använde konferensrummet för en filmkväll och eleverna gjorde presentationer om Spanien som de förberett hemma, t ex om kalkstensgrottor, om Medelhavet, och om morerna i Spanien. I Apertamento kunde vi ha samvaro med alla elever på altanen. Vi lagade och avnjöt en spansk middag tillsammans här, det var underbart. På hotellets kafé åt vi ju frukost och kunde ha samlingar och även träffa Magnus och Eva för diskussioner och planering. Hotellet ligger fint i den gamla delen av staden, ett skönt litet torg att sitta på utanför, nära till stränder, restauranger och en bra stor affär. Perfekt med fritt trådlöst Internet för att kunna planera, samordna, hålla kontakt med skolan i Sverige om man vill. IP-telefonen med möjlighet att tala länge med Sverige utnyttjades av en hel del elever med stor tillfredställelse. Sammanfattning: Boendet var det bästa tänkbara för en lägerskola som vi genomförde.


Mat

Vi åt de flesta middagar på Capilla del Mar. Mycket rikligt med mat så att alla blev mätta varje dag. Det var vällagat och gott, personalen var trevlig och vi satt samlade i ett eget rum runt ett långbord vilket ökade samvaron. Möjligen kunde man tänka sig att lägga in lite mer spanskinspirerad mat bland måltiderna.

Paellalunchen på Ayo´s på Burriana var helt fantastisk god. Vi åt tapas på en restaurang i Frigiliana, det var mycket trevligt och gott och ett bra val. Vår egna spanska middag på altanen var kanon, att köpa och laga mat tillsammans är god pedagogik. Vi åt lunch på egen hand i Gibraltar och i Granada, eleverna fick pengar och eget val av näringsställe, det fungerade bra. Grillmåltiden på äventyrsvandringen var mycket efterlängtad och mycket god. Matsäcken till Granada-Alhambra vara bra att ha, för en del blev det reservkost. Matsäcken på snorklingsdagen var helt okej.


Nerja

Nerja är en vacker och lagom stor stad. Eleverna lär sig snabbt orientera sig och hitta i staden. Hostal San Miguel ligger i den gamla delen av staden och det kändes att vi bodde i en spansk stad och inte i en turistort dominerad av hotell. Det var lätt att promenera dit vi behövde ta oss, till de olika stränderna, till Europabalkongen med utsikt och glass, till vår restaurang Capilla del Mar, till den stora Mercadon med mat. Staden hade trevliga små gator att flanera på, det kändes tryggt att släppa ut eleverna själva i grupper under både dagtid och kvällstid, för att spela volleyboll på stranden, fika, flanera och shoppa. Vi kände oss snabbt som hemma i Nerja. Dessutom är ju Nerja en bra utgångspunkt för en mängd intressanta aktiviteter som gör att en lägerskola kan få hög kvalitet.


Väder

Vi undvek en regnig dag genom att åka till det soliga Gibraltar då. I övrigt var det som väntat sol och värme. Under vår lägerskola var det ett par grader varmare än normalt, ändå inte så varmt att det blev besvärligt, och kvällarna var behagligt ljumma.


Program och aktiviteter

Vi genomförde en lång lägerskola med många aktiviteter, ändå kändes det inte stressigt och jobbigt, utan det fanns gott om tid även för avslappning och samvaro.

Stadsvandring i Nerja: Lagom lång och en bra start för att få översikt över staden.

Heldagsutflykt till Gibraltar: Staden Gibraltar och den guidade turen på The Rock var härligt annorlunda och lärorika upplevelser. Vi fick en fantastisk rolig och kunnig guide-chaufför som kunde ge historien, vyerna, aporna och staden extra djup och nöje för oss. Om det är möjligt kunde man ju fundera på att byta ut turen in i de naturliga kalkstensgrottorna mot en guidning in i försvarsanordningarna från andra världskriget inne i klippan. Jag tänker så eftersom vi senare besökte Nerjagrottorna. Resan till och från Gibraltar är lång, den tog också lite mer än de beräknade 2,5 timmarna. Om jag framöver skulle göra en något kortare lägerskola till Nerja tror jag att jag skulle ta bort denna aktivitet.

Frigiliana: En lång och vacker vandring upp till en vacker bergsby. Vi höll ett ganska långsamt tempo med många raster, det tycker jag var utmärkt och väl avvägt till gruppen. Det var spännande att delvis vandra i vatten och svalkande i det varma vädret. Kanske kunde vi ha startat något tidigare eftersom lunchen blev sen. Lunchen borde ha legat innan rundturen i staden, men vi förstår att ni ju skulle iväg på annat och inte deltog i lunchen. Om rundturen legat efter kunde den kanske ha gjorts lite längre och med lite mer info. Det hade varit häftigt om det var möjligt att titta in i sockerfabriken till exempel.

Snorkling: Häftig och vacker aktivitet, särskilt för alla som inte snorklat förut. Bra guider. Jag tappade helt kontrollen över klassen en halvtimme och gled bara långsamt omkring och insöp naturen längs bergsskrevorna under vattnet. En båttur i en snabb båt som hoppar på vågor är alltid en höjdare med ungdomar. För en no-klass hade man kunnat öka utbytet ännu mer med att i förväg få se bilder på olika fiskar och andra organismer vi hade chans att se.

Granada och Alhambra: Den stora vackra staden Granada uppskattades av oss alla. Det blev shopping, besök i katedralen och lunch. Trots att vi diskuterade tidsplanen blev tiden i staden för kort, vi borde haft minst en timme till i staden, kanske två. Då hade vi hunnit katedralen, alla hade hunnit vandra omkring och shoppa, äta lunch och hinna upp i den gamla arabiska stadsdelen för att uppleva stämningen. Efter en ganska lång och för en del elever jobbig vandring upp till Alhambras ingång. Där förvandlade guiden Nicholas en utpumpad stämning till en fantastisk upplevelse av palatsområdet. Hans stil, djupa kunskaper och poetiskt vackra sätt att måla upp kunskaper och tankar kring det vi såg blev tillsammans med de enastående vackra moriska byggnaderna en fantastisk upplevelse. Redan under den första kvarten kom flera elever fram till mig och viskade att Nicholas var cool och bra, sådant hör inte till vanligheterna.

Äventyrsvandring med klätterinslag och besök i Nerjagrottorna: Kvällen innan avslöjades att vår guide var mannen på fotografiet ovanför mitt frukostbord, en före detta främlingslegionär som brukar springa uppför bergstopparna och som träning vandra med 30 kg sten i ryggsäcken. Han visade sig vara en härligt rolig, halvgalen, helvänlig, kunnig man med outsinlig energi. Mina elever uppskattade honom stort och att vid avskedet få se Mårten (som övervann sig själv efter stor tvekan och vågade fira sig ner för bron 49 m) kasta sig i hans famn för en kram var stort. Några av eleverna i klassen vill att jag ska åka med dem och genomföra en hårdare vandring med Michael, en vandring där man bara har varsin kniv med sig och lever på vad naturen kan erbjuda.

Vandringen var lång och ansträngande. Jag tycker att skolutbildningen ska innehålla utmaningar som man övervinner tillsammans, så det var helt okej. Vi hittade en lösning med bilfärd för en elev som inte riktigt hade de fysiska förutsättningarna att klara vandringen. Den här typen av lång vandring i varmt väder är inte lämplig för alla klasser i år nio. Vi fick en del mycket bra berättelser om naturen på vägen - det kunde gärna ha varit lite mer. Klätterinslagen var härligt spännande och utmanande. Det fattades en guide i repelleringen nerför klippväggen. Det gjorde att den tog längre tid än den skulle och några elever som ville testa fick inte göra det. Det var inte bra. Nedfirningen från bron var kanonhäftig och riktigt lyckad eftersom vi lyckades övertala de tveksamma eleverna att genomföra utmaningen. Att sedan ett par stycken absolut inte ville är bara att acceptera. Vi avslutade dagen med besök i Nerjagrottorna. Egentligen var många i klassen lite väl trötta och vi fick vänta en del på att få gå in. Grottorna var överväldigande stora och vackra och svala. För den som aldrig har sett stora kalkstensgrottor blir det en helt ny upplevelse i livet. Jag förstår att grottbesöket lades in direkt efter äventyrsvandringen eftersom vi redan var på rätt plats och att Michael kunde guida även i grottorna, men man kan fundera på om besöket kan hamna på en annan plats i programmet.


Planering och samarbetet med Magnus och Eva

En fantastisk fördel att kunna planera och diskutera i förväg och under lägerskolan med personer som är lokalkunniga, svensktalande och med stor erfarenhet av lägerskolor. Förberedelserna och planeringen av lägerskolan gick mycket smidigare och tog mycket mindre tid genom att vi samarbetade med er och att ni kunde arrangera boende + mat + aktiviteter. För många lärare är det här nödvändigt för att orka med att genomföra en stor lägerskola. Ni har policyn att vara flexibla och göra eventuella justeringar i programmet efterhand för att få till det bästa - det fungerade mycket bra. Att på kvällarna ha möjlighet till att ge lite feedback från dagens verksamhet och diskutera detaljer för kommande dagar är mycket värdefullt. Ni hjälpte oss också att lösa små detaljer och svara på olika frågor, sådant ökar trivseln och ger större trygghet. Vi blev hela tiden vänligt och kunnigt bemötta och ni hade ett stort engagemang för oss och att vi skulle ha det så bra som möjligt. För några aktiviteter hade lite mer info till oss ledare i förväg varit bra, t ex om vattenmängden i vandringen till Frigiliana (som vi fick veta via Malin som var där med en klass veckan innan), mer om nationalparken vi vandrade i o s v. Kanske faktablad om de olika aktiviteterna som kan laddas ner som pdf:er från er hemsida.


Klassen

Klassen infriade mina högt ställda förväntningar på dem. De genomförde alla aktiviteter under en lång lägerskola på ett bra sätt. De var intresserade och hade mycket frågor till våra guider och fick också beröm av dem. De umgicks och trivdes med varandra och kom ännu mer samman. Vi upplevde ett antal obeskrivbara och magiskt underbara stunder tillsammans och vår lägerskola blev den belöning vi var värda efter tre långa läsår.

Skrivet av Per Ericson 2011-06-19 med synpunkter från Petra Stark och klass 9e2 på Myrsjöskolan

Tipsa om den här sidan på  facebooktwitter
BokaNerja, c/Granada 62, 29780 Nerja (Malaga), +34 952 52 0467, [email protected]     Sitemap
banner