spanish flag svenska flaggan english flag danish flag free wifi internet
“Hemtrevligt med bästa servicen”
shadow

Geografisk bakgrund

Berggrunden i hela området består av kalksten (upptryckt havsbotten) och Nerja ligger i avrinningsområde från bergskedjorna bakom så mycket vatten filtreras genom berggrunden på väg ner mot havet. Detta ger Nerja gott om dricksvatten trots att det sällan regnar och att vattnet dessutom är av god kvalitet.

Kolsyra i rinnande vatten har en förmåga att lösa upp kalksten (sk. kemisk vittring) och föra med sig det. Då bildas håligheter i berggrunden som med rätt förutsättningar genom årmiljonerna växer till grottor. Detta kan man se överallt i området även om de inte kan mäta sig med de kända grottorna i Nerja. Åtminstone vad man känner till, upptäckten av grottor är ju oftast slumpmässig och beroende av det finns någon öppning mot omvärlden. Grottorna i Nerja upptäcktes inte förrän 1959 av några småpojkar ute på äventyr. Hela komplexet är inte utforskat och det finns de som tror att de sträcker sig bort mot Granada.

När hastigheten hos det rinnande vattnet avtar bildar dropparna formationer i taket (stalaktiteter) och på marken (stalagmiteter). När dessa efter årmiljoner eventuellt möts så bildas en pelare (kolonn) som då kan växa till sig på bredden. I Nerjagrottorna så finns världens största kolonn 32 meter hög.

Grottorna har varit bebodda under förhistorisk tid (innan stenåldern) De kända grottorna i Altamira med sina grottmålningar är tidsbestämda boningar ca 18.000 år tillbaka. Skelett i Nerjagrottorna visar på bosättningar för ca 27.000 år sedan vilket gör dem till bland de äldsta bland Homo Sapiens, den sk. moderna människan och vår förfader.

Analyser av de grottmålningar som hittats visar dock på att dessa snarare är drygt 40.000 år gamla vilket skulle innebära att det är Neanderthalare som skapat dem. Detta är då världens äldsta konstnärliga lämningar och det skulle rita om kartan och ändra synen på Neanderthalarnas konstnärliga färdigheter på samma sätt som fynden i Altamira påverkade synen på tidig Homo Sapiens i slutet av 1800-talet.

Läs mer om upptäckten av målningarna här

Tipsa om den här sidan på  facebooktwitter
BokaNerja, c/Granada 62, 29780 Nerja (Malaga), +34 952 52 0467, [email protected]     Sitemap
banner