spanish flag svenska flaggan english flag danish flag free wifi internet
“Hemtrevligt med bästa servicen”
shadow

Nerjas grottor

En magisk upplevelse

En del som kommer ner till oss säger att "de har sett grottor så de är inte särskilt intresserade"
Nej det har ni inte, säger vi då lite kaxigt och det stämmer i de flesta fall (om man inte t.ex. har varit i Carlsbad caverns i USA).

Grottorna i Nerja är Europas största grottsystem och oerhört imponerande. Det är passager som består av mestadels stora gigantiska salar - alltså inga trånga smala gångar. I en av dem så har man sommartid ett flertal gånger haft operaföreställningar med 800 sittplatser. I den öppna inre delen så finns världens största kolonn (dvs pelare som är en hopväxt stalagmit och stalaktit). Den är drygt 30 meter hög och 30 meter bred och om man betänker att en liten stalaktit växer ca 1dm på 1000 år så är det många årmiljoner vi pratar om. Läs lite mer om geologin

Man går runt på 40-50 minuter men vi rekommenderar er verkligen att stanna upp och ta till er den fantastiska upplevelsen fullt ut. Tittar man upp i taket med alla stalaktiter så känns det som man flyger över ett bergslandskap, inte olikt Mordor ur Sagan om ringen.

För att bara uppleva grottorna på egen hand så tar ni enkelt Malaga bussen från busstationen i Nerja. Den har slutstation vid grottorna och det står Malaga-Nerja-Cuevas på bussen. Inträdet är idag 15€ och de har öppet alla dagar (stängt 22/6 - 9/9) mellan 09:30-16:30. Vill ni förköpa biljett så kan ni göra det på http://www.cuevadenerja.es/en/

Grottorna upptäcktes först 1959 av småpojkar som av en slump såg fladdermöss komma upp ur ett hål i marken. Nyfikna insåg de snabbt vilken oerhörd upptäckt de gjort och det blev en stor nyhet och riksangelägenhet. Grottorna som ligger 158 meter över havet och är, med 4 823 meter, den största topografiska utvecklingen i Andalusien. Den har tre ingångar, två subcirkulära vridmoment och bredvid dem en ingång som möjliggjorde ett år efter upptäckten, 1960, för åtkomst för besökare

Idag är Nerjagrottorna Spaniens tredje mest besökta sevärdhet efter Pradomuséet i Madrid och Alhambra, den moriske sultanens palats i Granada under 1100-1200-talet.

Upptäckten av skelett och lämningar visar att grottorna under lång tid har varit bebodd för ca 25.000 år sedan vilket placerar dem bland de tidigaste boplatser man upptäckt. I och med att man sökt i inre delar och kartlagt noggrannare så har man idag via kol-14 metod kunnat fastställa att de äldsta tecknen efter människor i grottorna är 40-42.000 år gamla vilket gör detta till världens äldsta lämningar efter människor. Och vad är då människa? Om vi pratar om vår egen Homo Sapiens eller Cro Magnon så räknar man med att dessa funnits i 30-35.000 år. Här är det alltså sannolikt vår äldre företrädare på planen, Neanderthalaren som lämnat de enda spår man känner till. Förmodligen fanns dessa olika "raser" samtidigt under många tusen år och man har ju idag konstaterat att vi själva bär på DNA från Neanderthalare.
Läs artikel på engelska ur NewScientist

 

Vi rekommenderar starkt en guidad tur med Miguel Joven - det är en storartad upplevelse, och Miguel är verkligen en genuint fantastisk guide.

 

Tipsa om den här sidan på  facebooktwitter
BokaNerja, c/Granada 62, 29780 Nerja (Malaga), +34 952 52 0467, [email protected]     Sitemap
banner