banner
spanish flag svenska flaggan english flag danish flag free wifi internet
“Hemtrevligt med bästa servicen”
shadow

Nerjas grottor

En magisk upplevelse

En del som kommer ner till oss säger att "de har sett grottor så de är inte särskilt intresserade"
Nej det har ni inte, säger vi då lite kaxigt och det stämmer i de flesta fall (om man inte t.ex. har varit i Carlsbad caverns i USA).

Grottorna i Nerja är Europas största grottsystem och oerhört imponerande. Det är i de öppna delarna inga trånga obehagliga passager utan består av mestadels stora salar. I en av dem så har man sommartid ett flertal gånger haft operaföreställningar med 800 sittplatser. I den öppna inre delen så finns det som erkänts som världens största kolonn (dvs pelare som är en hopväxt stalagmit och stalaktit). Den är drygt 30 meter hög och 30 meter bred och om man betänker att en liten stalaktit växer ca 1dm på 1000 år så är det många årmiljoner vi pratar om. Läs lite mer om geologin

Ni går runt den cementerade gången på 30-50 minuter men vi rekommenderar er verkligen att stanna upp och ta till er den fantastiska upplevelsen fullt ut. Tittar man upp i taket med alla stalaktiter så känns det som man flyger över ett bergslandskap, inte olikt Mordor ur Sagan om ringen.

För att bara uppleva grottorna på egen hand så tar ni enkelt bussen från Malaga från busstationen i Nerja. Den har slutstation vid grottorna och det står Malaga-Nerja-Cuevas på bussen. Inträdet är idag 9€ och de har öppet alla dagar (förutom nyårsdagaen och 15 maj) mellan 10-14 och 16-18.30. På sommaren längre på kvällen. Vill ni förköpa biljett så kan ni göra det på BokaNerjas kontor.

Grottorna upptäcktes inte förrän 1959 av småpojkar som var ute för att jaga fladdermöss. De såg att de kom upp ur ett hål i marken och lyckades fira sig ner. De insåg vilken oerhörd upptäckt de gjort och via deras lärare så blev detta snart en stor nyhet och riksangelägenhet. Från 1961 så har grottorna visats för allmänheten så i sådana här sammanhang så är detta alldeles nyss.

Idag är Nerjagrottorna Spaniens tredje mest besökta sevärdhet efter Pradomuséet i Madrid och Alhambra, den moriske sultanens palats i Granada under 1100-1200-talet.

För att ytterligare poängtera det speciella med grottorna i Nerja så måste jag ta upp upptäckten av tidiga lämningar av människor i grottorna. Man upptäckte tidigt via skelett och lämningar att grottorna under lång tid har varit bebodd för 15-25.000 år sedan vilket placerar dem bland de riktigt tidiga boplatser man hittat. I och med att man sökt i inre delar och kartlagt noggrannare så har man idag via kol-14 metod kunnat fastställa att de äldsta tecknen efter människor i grottorna är 40-42.000 år gamla vilket gör detta till världens äldsta lämningar efter människor. Och vad är då människa? Om vi pratar om vår egen Homo Sapiens eller Cro Magnon så räknar man med att dessa funnits i 30-35.000 år. Här är det alltså sannolikt vår äldre företrädare på planen, Neanderthalaren som lämnat de enda spår man känner till. Förmodligen fanns dessa olika "raser" samtidigt under många tusen år och man har ju idag konstaterat att vi själva bär på DNA från Neanderthalare.
Läs artikel på engelska ur NewScientist

Det finns två sätt att få ut betydligt mer av ett besök i dessa fascinerande grottsystem

Guidad vandring med Miguel Joven är en storartad upplevelse.

Den ultimata upplevelsen är sedan naturligtvis att delta i en expedition in i de för allmänheten stängda delarna av grottorna. För den som är någorlunda i fysisk form så är detta bland det mest fantastiska du kommer att uppleva.

Läs mer här om de grottexpeditionerner BokaNerja är med och anordnar.

Tipsa om den här sidan på  facebooktwitter
BokaNerja, c/Granada 62, 29780 Nerja (Malaga), +34 952 52 0467, [email protected]     Sitemap
banner